Tekort aan IT-personeel treft webwinkels

jobline-blog (6)
0

Het nijpende tekort aan IT-personeel raakt exploitanten van webwinkels. Meer dan de helft van de werkgevers in deze branche rekent de komende zes maanden op moeilijk te vervullen vacatures.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van belangenorganisatie Thuiswinkel.org is verricht. De studie bevestigt het beeld dat het gebrek aan ICT’ers overal voelbaar begint te worden in de Nederlandse economie. ‘Het is fout te denken dat dit tekort een probleem is van de branche. Het is echt een maatschappelijk probleem’, verklaarde Louis Spaninks, onder meer directeur van Opleidingsfonds CA-ICT vorige maand in het FD.

Oplopend aantal vacatures

De webwinkels hebben vooral een schreeuwend tekort aan onlinemarketeers, data-analisten en softwareontwikkelaars. De snel groeiende e-commercesector had het afgelopen halfjaar ruim 7800 vacatures in diverse functies. Dit aantal loopt in de nabije toekomst verder op, verwacht bureau Panteia die het onderzoek in samenwerking met Human Capital Tafel Logistiek heeft uitgevoerd. Dit komt niet alleen door uitbreiding van activiteiten, maar heeft ook te maken met vervanging van personeel en de behoefte aan mankracht met nieuwe digitale vaardigheden.

De rapporteurs noemen vooral de grote vraag naar hoger opgeleiden opvallend: 77% van de vacatures is hbo+.

Externe bijscholing

Bij gebrek aan een geschikte kandidaat kiezen vier op de tien werkgevers ervoor om mensen met minder werkervaring in het vakgebied aan te nemen. Deze werknemers krijgen dan externe bijscholing of een interne training. Drie op de tien werkgevers zijn echter niet bereid om de vacature-eisen aan te passen. Zij intensiveren de personeelswerving en kijken daarvoor ook in het buitenland.

Ook schort het aan de kwaliteiten van zittend personeel. Van alle werkgevers ervaart ruim twee derde tekortkomingen in de vaardigheden van de mensen die zij in dienst hebben. Dat geldt nog meer voor de zogenoemde omnichannel-bedrijven (die zowel een fysieke winkel hebben als een onlinekanaal) dan voor de puur online werkende winkels.

Ict-dienstverlener Ordina meldde dit voorjaar ook al een groot tekort aan personeel. In de als ‘zeer krap’ betitelde arbeidsmarkt zoekt deze automatiseerder zevenhonderd nieuwe medewerkers.

Gebrek aan competenties

Volgens de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen worden vooral in de techniek en IT werkgevers met de neus op de feiten gedrukt. ‘Een veel te groot aandeel van het arbeidsaanbod ontbreekt het aan voldoende competenties en opleidingsniveau om te kunnen voldoen aan de snel veranderende behoeften van werkgevers’, schreef hij vorige week in het FD. Maar liefst 10% van de bedrijven geeft aan door personeelstekort niet meer te kunnen groeien, aldus Wilthagen.

bron: https://fd.nl/ondernemen/1210720/tekort-aan-it-personeel-treft-webwinkels

Leave us a comment